Op de Laege Es te Varsseveld is deze moderne vrijstaande woning gerealiseerd. Het projectgebied Eskopje bestaat uit een groene kleine wijk waarin de woningen ruim gesitueerd zijn.

Het concept ‘samen apart’ is direct zichtbaar in de plattegrond waarin de entreehal het centrale hart vormt. Twee rechthoekige woondelen grijpen draaiend in elkaar en komen tezamen in deze ruimte. Een ruimte die zich door de draaiing op de kavel opent naar de hoge es, een hoger gelegen weiland met paarden, aan de overkant van de weg.

De twee rechthoekige woondelen bestaan uit een laag- en hoogbouw gedeelte. De gehele begane grond is toegankelijk voor iedere gebruiker. Naast de gebruikelijke woonvoorzieningen zijn er ook bad -en slaapvoorzieningen op de begane grond. Om de gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid te bevorderen is er zo min mogelijk verkeersruimte gecreëerd in de woning. De ruimtes zijn zo georganiseerd dat ze vrijwel direct in elkaar kunnen overgaan.

De hoogbouw wordt ontsloten middels een trap in de woonkamer die uitkomt op een centraal gelegen overloop. Een lichtkoepel op het platte dak laat het daglicht als een lichtzuil via deze verkeersruimte door het ruime trapgat tot op de begane grond schijnen. Rondom de overloop zijn verschillende slaapkamers en een tweede badkamer gesitueerd.

De verhoogde gevels van de laagbouw zorgen ervoor dat het hoogteverschil tussen de twee bouwdelen met elkaar in balans zijn. Het witte stucwerk in de voorgevel en achtergevel en de antraciet gemetselde zijgevels maken van dit gebouw een eenheid. De kleuren wit en antraciet komen direct op de hoek tezamen en creëren een verrassend spanningsveld in een zo hoog mogelijk kleurcontrast. De staande en liggende dubbele raamopeningen met de smalle vlakke antraciete aluminium kozijnen versterken de horizontale en verticale werking van de ranke woning.

Deze fraai gelegen moderne toegankelijke woning is levensloopbestendig en gericht op de toekomst.

2016